Ouders van basisschool leerlingen

Het programma Lekker Fit! voor basisonderwijs houdt in dat uw kind meer beweegt op school en dat er in de klas aandacht wordt besteed aan gezonde voeding.

Wat kunt u zelf doen?

Bij Lekker Fit! betrekken we de hele omgeving van het kind bij het stimuleren van een gezonde leefstijl. Ook thuis is het dus belangrijk om hier bewust mee bezig te zijn. Hieronder staat een aantal onderwerpen die u op uw eigen manier kunt oppakken:

Gezonde voeding

Wat is nu eigenlijk een gezonde leefstijl? Hoe kan ik de juiste keuzes maken voor mijn kind? Dat zijn misschien vragen die nu in u op komen. Om betere keuzes te kunnen maken is het belangrijk om te weten wat gezond eten en drinken is en wat de juiste porties zijn voor uw kind. Dit leest u hier.

Genoeg bewegen

Het is belangrijk dat uw kind elke dag beweegt. Denk daarbij aan buitenspelen, lopend of op de fiets naar school, of, bij slecht weer, een spelletje binnen. Heeft u wel eens gedacht aan een verenigingssport? U kunt voor uw kind in bepaalde wijken een gratis proefles aanvragen. Kijk hiervoor op www.schoolsportvereniging.nl

Minder TV en computer

Als uw kind tv kijkt of achter de computer zit, is het niet actief. Maak daarom goede afspraken over computeren en tv kijken. Bijvoorbeeld maximaal 2 uur per dag in totaal, of alleen bepaalde programma’s. Zet daarna de tv of computer uit. Laat uw kind lekker lang buiten spelen.

In gesprek met de diëtist

Wanneer een kind vermoedelijk overgewicht heeft, kunt u in gesprek gaan met de schooldiëtist. Als uw kind niet op een Lekker Fit! school zit, kan de huisarts of het CJG u verder helpen.

Het werkt!

Meedoen met het programma heeft zeker nut. Uit onderzoek is gebleken dat Rotterdamse basisscholieren echt gezonder worden door het programma van Lekker Fit! te volgen:

  • Het uithoudingsvermogen is verbeterd
  • Kinderen bewegen meer
  • Fit zijn heeft een positieve bijdrage op de leerprestaties
  • Middelomtrek en BMI zijn minder sterk toegenomen

Waarom is fit zijn zo belangrijk?

U zult misschien denken: een beetje mollig is toch niet erg? Helaas blijkt uit onderzoek dat kinderen met overgewicht hier (op school) last van hebben. Dit uit zich met name in onzekerheid, slechte concentratie en minder goede leerprestaties. Kinderen met overgewicht voelen zich sneller moe en eenzaam. Dit heeft een negatieve invloed op de participatie op school.

We doen het samen!

De samenwerking tussen alle betrokkenen is ontzettend belangrijk. Iedereen in de omgeving van het kind draagt op zijn of haar manier bij. Het is uiteindelijk de bedoeling dat de inzet van de ouders, school of kinderdagverblijf, de winkelier op de hoek, de huisarts en vele anderen in de wijk een positieve invloed heeft op het gewicht en de gezondheid van de kinderen.

Meer weten over Lekker Fit! in het basisonderwijs? Kijk hier