Rotterdam Lekker Fit!

van Gemeente Rotterdam

Rotterdamse kinderen over voeding

Rotterdamse kinderen over voeding

Een milkshake met zeven soorten fruit, broccoli, slagroom en tomatensap. Of met andijvie, limoen, koude koffie, appelsap en aardbeien. Vies? Niet volgens de kinderen die op het Jeugdvakantieland in Ahoy rondliepen.

Met magneetjes in de vorm van ingrediënten strijden ze tegen elkaar in de poging binnen één minuut een lekkere en vooral gezonde shake te samen te stellen. Door de magneten op twee grote magnetische shakebekers te plakken kon na de minuut het resultaat worden beoordeeld. Deze eer was aan ondergetekende kindervoedingsdeskundige.

De kinderen kunnen kiezen uit allerlei groenten en fruit, uit drankjes zoals appelsap en melk en uit smaakmakers als munt, kaneel, honing en suiker. Buiten een paar wonderlijke combinaties zaten er veel smakelijke varianten tussen, want als het Make A Shake experiment één ding duidelijk maakte, is het dat kinderen dol zijn op fruit. Vooral op frambozen en aardbeien maar ook mango en banaan vallen in de smaak. En het is natuurlijk geen officieel onderzoek, maar over het algemeen blijken kinderen best te weten dat sommige voeding gezonder is dan andere.

Dat honing beter is dan suiker, want dat is uit de natuur.

Jeugdvakantieland bezoekertje

Dat honing beter is dan suiker, want dat is ‘uit de natuur’. En dat je beter yoghurt in een shake kunt doen dan ijs en slagroom, want daar zit heel veel suiker in. En dat groente goed voor je is, en soms eten ze het ook nog, vertellen hun ouders. De uitleg die ze krijgen als hun shake af is, vinden ze soms wat ingewikkeld, getuige de opgetrokken wenkbrauwen en onzekere blikken.

Maar na even doorvragen blijken zelfs de jongere kinderen wel een antwoord te hebben op de gestelde vragen over wat gezond en minder gezond is, en waarom. Als ze horen dat appelsap niet zo goed voor je is, trekken ze al snel de conclusie dat het dan de suiker moet zijn.

Nee, het is zo slecht nog niet gesteld met de Rotterdamse jeugd. En dat is maar goed ook, want kinderen uit de maasstad behoren tot de dikste kinderen van Nederland. Hoog tijd dus dat ze de milkshakes verruilen voor fruit- en groenteshakes.

En er is hoop voor de toekomst, de Rotterdamse koters blijken het oprecht leuk te vinden om over gezonde shakes na te denken. Ze staan van ’s ochtends vroeg tot het einde van de middag te dringen om een shake samen te stellen. Al kan dat ook een te maken hebben met de shakebeker die ze krijgen als beloning voor hun samengestelde shake… Maar die is dan ook echt heel erg cool.

Foto gemaakt door BSW Rotterdam.

Werken bij

Lekker Fit!?

Klik dan hier

De projecten

van Lekker Fit!

Bekijk ze allemaal

Een vraag?

Stel 'm gerust

Neem contact op